Kannanotto Akaan lasten ja nuorten puolesta

1990-luvun laman opetukset Suomessa

1990-luvun laman aikaan koulutoimeenkin kohdistui Suomessa mittavat säästötoimet. Silloinen Etelä-Suomen lääninhallitus arvioi 2000-luvun alussa tehtyjen säästötoimien vaikutuksia. Kaikissa läänin maakunnissa yhtä lukuun ottamatta koulutoimenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että pahin säästöistä aiheutunut epäkohta oli opetusryhmien ryhmäkokojen suurentaminen. Tukiopetuksen vähentyminen yhdessä ryhmäkokojen suurentumisen kanssa heikensi opettajien mahdollisuuksia yksittäisen oppilaan ohjaamiseen. Koska koulut joutuivat pitkään toimimaan etupäässä taloudellisin näkökohdin, arvioinnin mukaan oli nähtävissä viitteitä siitä, että sosiaaliset ongelmat ovat kasautumassa: Opetusryhmien koolla on oleellinen merkitys juuri heikompien oppilaiden oppimisedellytysten turvaamisen ja koulun sosiaalisen kasvatustehtävän kannalta. Syrjäytymiskehitys alkaa selvityksen mukaan jo peruskoulussa ja päättövaihe on nuoren uran kannalta ratkaiseva ajankohta.

 

Akaan 2010-luvulla

Akaan talouden tasapainottamisohjelman mukaan on vuodesta 2016 alkaen tehty isoja säästöjä:

Perusopetuksen ryhmäkokojen nostaminen – Lähtökohtaisesti ei alle 25 oppilaan ryhmiä 3-9. luokilla eli

Ala- ja yläkoulujen perusryhmäkokojen nostaminen: 1-2 lk enintään 25 opp, 3-9 lk lähtökohtaisesti enintään 32 opp. (noin 500 000 euroa / vuosi)

Avustavan henkilökunnan määrä (lähtökohtana rajata vain ns. lausunnolla oleviin lapsiin). (noin 150 000 euroa / vuosi)

Tukiopetuksen perusteet ja periaatteet, kriittinen tarkastelu ja tukiopetustuntien vähentäminen.

Tuntikehyksen laskeminen minimiin. (noin 70 000 euroa vuodessa)

Akaassa säästöjen vaikutuksia ei ole perusteellisesti arvioitu. Silti olemme lähes sokkona tekemässä talouden tasapainottamisohjelmaa numero III. ”Tilannekatsaus säästöjen vaikutuksista peruskoulujen arkeen Akaassa”- oli koulutuslautakunnan asialistalla 4.5.2017, mutta kovin syvälle aiheeseen ei päästy.

Nuorisotoimen työntekijät ovat tehneet huolestuttavia havaintoja

  • yhä nuoremmat käyttävät päihteitä, jopa kuudesluokkalaiset
  • muutamassa vuodessa huolen kohteena olevien nuorten määrä on noussut korkeintaan viidestä pariin kymmeneen
  • päihteitä käytetään myös arkena eikä vain viikonloppuisin

Valtakunnan tasolla taas nuorten päihteiden käyttö on vähentynyt. Ollaanko Akaassa menossa päinvastaiseen suuntaan?

Hesarin nuorten syrjäytymisvertailussa Akaa sijoittui sijalle 36 yhteensä 176 kunnan joukossa (vertailussa oli yli 5000 asukkaan kunnat). Nuorisotyöttömyydessä Akaa oli syrjäytymislistan kärjessä. Onneksi rikoksissa ja masennuksessa jäimme sadan kärjen ulkopuolelle, mutta työttömyys ja sitä kautta toimeentulotuen tarve on huolestuttavan korkeaa.

Sosiaalitoimen henkilöstön puolelta on tullut vakavaa viestiä siitä, että koulujen erityisopetukseen ja avustavaan henkilökuntaa tarvittaisiin lisäystä. Erityisen tuen lisäluokalle olisi välitön tarve. Lapsen ongelmat kotona ja koulussa nivoutuvat toisiinsa. Jos päädytään sijoitukseen, tämä maksaa 126 000 euroa vuodessa. Jos yksikin sijoitus onnistuttaisiin vuodessa välttämään, kattaisi se erityisluokanopettajan ja avustajan palkan.

KD-Akaan toimenpide-ehdotukset 

  1. Talouden tasapainottamispakettien (I,II ja III) vaikutukset Akaan lapsiin ja nuoriin arvioidaan, https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/johtamisen_tueksi/miten_arvioida/lapsivaikutusten_arviointi .
  2. Selvitetään, miksi Akaassa on maan korkein nuorisotyöttömyys ja mitä tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä.
  3. Joustavan perusopetuksen ryhmä on perustettava jo syksyllä 2018.
  4. Uusi erityisen tuen pienluokka perustetaan mahdollisimman nopeasti.
  5. Ryhmäkokojen normalisointi aloitetaan asteittain jakamalla kaikkein isoimpia ryhmiä, unohtamatta lakisääteistä alijäämien kattamisvelvoitetta, mutta olematta säästämisessä kuitenkaan ylin määrin kunnianhimoinen.

    Ihmiset ensin, raha sitten. Ennaltaehkäisevät toimet säästävät rahaa mutta ennen kaikkea takaavat lasten ja nuorten tulevaisuuden, jolle ei voi laittaa hintalappua.

Äitienpäivänä 2018

Akaan kristillisdemokraatit

puheenjohtaja Mika Setälä

Lähteet

https://akaanseutu.fi/2018/05/01/akaan-kaupungin-nuoriso-ohjaajat-ovat-huolissaan-yha-nuoremmista-paihteiden-kayttajista/

http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/kotimaa/2423.html

https://yle.fi/uutiset/3-10150618

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005456130.html

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>