Kunnallispoliittisia puheenvuoroja löytyy osoitteesta

http://boni.vps.kotisivut.com/kdakaa/

Lehtijuttuja

Äänikuningas Mika Setälä juhli vaalitulosta keittämällä kahvit

Mika Setälän mielestä tosiasioiden myöntämisessä viivyteltiin

Puhe vuoden 2016 viimeisessä valtuustossa

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja virkamiehet.

Nykymuotoinen Akaan kaupunki lakkaa olemasta 1.1.2019 eli kahden vuoden kuluttua. Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja ja parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta. Leveämmät koko Pirkanmaan kokoiset hartiat palvelujen järjestäjänä ja suunnittelussa oleva Akaan uusi hyvinvointikeskus takaavat akaalaisille hyvän tulevaisuuden sote-palvelujen käyttäjinä ja maksajina. Akaan alueen taloudellinen huoltosuhde on vuosikymmenet ollut huonompi kuin Pirkanmaan alueen keskimäärin ja nyt sote-uudistus tasannee menoja ja tuloja akaalaisten eduksi.

Sen sijaan KD:n valtuustoryhmä on huolissaan akaalaisten koulutuksellisesta tasa-arvosta nyt ja tulevaisuudessa. Alle viisitoistavuotiaiden osuus kuntalaisista on Akaassa 18,5 prosenttia ja Pirkanmaalla 16,4. Suuri perheiden ja lasten määrä toki tuo kaupunkiin elinvoimaisuutta ja dynaamisuutta, mutta lasten varhaiskasvatus ja peruskoulutus vaatii paljon resursseja. Johtuen lasten suuresta prosenttiosuudesta, tämän kaiken maksajiakin on sitä kautta vähemmän.

Uusin Pisa-tutkimus on nostanut valtakunnallisellakin tasolla esille huolen siitä, että koulutuksen tasa-arvo on rapautumassa alueellisesti ja kotitaustan perusteella.

Pirkanmaan sisälläkin on tapahtumassa alueellista eriytymistä.

Valkeakoskella Tyryn yläkoulussa opetusryhmien keskikoko on 18 oppilasta ja suurin opetusryhmä on kooltaan 24 oppilasta. Akaassa ennen ryhmäkokojen kasvattamista yläkouluissa keskimääräinen ryhmäkoko oli jo 20 oppilasta ja nyt lienemme tasolla keskimäärin 24 oppilasta. Akaassa valtuuston asettama tavoite on, että lähtökohtaisesti ei alle 25 oppilaan ryhmiä 3-9. luokilla. Nämä tiedot on luettavissa julkisilta verkkosivuilta, joten mitään valtakunnansalaisuuksia en ole tässä paljastanut. (Lähteet: http://www.akaa.fi/lapset-nuoret-ja-perheet/koulut/?x2043150=4325202 ja http://www.valkeakoski.fi/portal/suomi/opetus_ja_koulutus/perusopetus/tyryn_koulu/tilastotietoa/ )

Voimme toki tuudittautua ajatukseen, että tieteellisissä tutkimuksissa ei ole havaittu selkeään yhteyttä oppimistulosten ja ryhmäkoon välillä ja että 50-luvulla luokissa oli 40 oppilasta. Mutta miten koulu selviytyy nykyoloissa kasvatustehtävästään, varsinkin kun monessa perheessä kotikasvatus on heikoissa kantimissa.

Akaan kaupungin seuraavaan strategiaan tulee kirjata tavoitteeksi ryhmäkokojen palauttaminen entiselle tasolle viimeistään silloin kun velat on maksettu. Jos sote-palvelujen laatu ja kustannukset tasataan koko Prikanmaan välillä, ei varhaiskasvatusta ja koulutusta voi perustellusti antaa alueellisesti eriytyä. Tarvittaessa perusopetuksessakin pitää siirtyä maakunnallisiin ratkaisuihin, jos nykyisten kuntien väliset erot uhkaavat kasvaa liian suuriksi. Akaan oikeuden olemassaoloon itsenäisenä kaupunkina ratkaisee se, kuinka hyviä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluja , mukaan lukien rakennusten kunto, se pystyy tarjoamaan 2019 alkaen.

Kaikesta huolimatta olen kuitenkin optimisti ja uskon että akaalaisilla päättäjillä ja virkamiehillä on hyvää tahtoa ja osaamista jolla Akaan kaupungin tulevaisuus taataan 2020-luvullakin. Kääritään siis hihat ja jatketaan työntekoa.

Hyvää joulun aikaa ja uutta vuotta 2017 kaikille kaupunkilaisille ja kaupungin työntekijöille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *